Varför bara skånskt?

|21/04, 2023

Varför bara skånskt?

Bra fråga, eller hur?!

Jag brinner för det närproducerade av flera anledningar. Själv tycker jag att maten smakar betydligt mer från mindre gårdar och producenter, dessutom får jag reda på hur deras produkter har producerats och hur djuren har haft det. Ytterst viktigt för mig, som själv är bonde och producent. Dessutom kan jag förmedla detta ut till dig som kund.

Att välja närproducerat är viktigt ur en annan aspekt, vilket sällan lyfts. Det handlar så klart om miljön, där varorna inte behöver fraktas så långt men sällan eller aldrig lyfts arbetstillfällena som det genererar. Inte många tänker på att det ligger mycket arbete bakom en produkt. Arbete = arbetstillfällen som är jobb åt dig och mig. Jobben skapar skatteintäkter i bygden. Varför ska vi då köpa in varor utifrån och från andra länder? Pengarna som betalas för produkterna, gynnar då inte gemene svensk utan anställda i utlandet och utländska stater.

Att handla lokalt är att handla av varandra i närområdet. Bonden producerar råvaror, som bageriet köper. Bageriet säljer bakverk av dig som jobbar på kontoret som sen bjuder dina kunder på. Bageriet köper tjänster av din redovisningsbyrå, som sen köper ny dator av IT-företaget som ligger i byn. Ett liknande scenario fanns förr när fler jobbade i hemorten, och fler arbetstillfällen fanns i byn.

För att återgå till maten vi säljer, vi köper direkt av producenterna för att lära oss mer om deras produkter som vi sen kan berätta för er.