Äpplemust Sövde Musteri

  • SEK 34,00

Allt sedan Sövde Musteri etablerades, har människor lämnat sin frukt för mustning här. Då privatpersoner inte har registrerade odlingar, kan vår must inte märka


I lager.
Dela


Allt sedan Sövde Musteri etablerades, har människor lämnat sin frukt för mustning här. Då privatpersoner inte har registrerade odlingar, kan vår must inte märkas som KRAV- eller ekologiskt odlad, även om de hundratals olika äppelsorter som lämnas är obesprutade.

På Sövde Musteri mustas bara mogen och fin fallfrukt, som sorteras efter smak, arom och sötma. Den unika blandning frukt från trädgårdar runt om i Skåne, gör att musten smakar ”lite som förr i tiden” och innehåller mycket C-vitamin.

Smaken varierar från pressning till pressning, beroende på vilka sorter som är mogna, men ambitionen är att alltid hålla en jämn smak. Hållbarheten är två år, vilket anges på kapsylen, men förvaras musten mörkt och svalt förhindras pektinet att fälla ut och skapa flagor i musten, varvid smak och arom varar betydligt längre.

Generellt kan sägas att musten är sötare ju senare på säsongen den pressas, eftersom de sena sorterna innehåller mer fruktsocker.

Vi använder inga tillsatser, dock filtreras fruktköttet bort, vilket annars kan ge musten en kokt och lite ”unken” smak. För att musten inte ska jäsa till cider pastöriserar vi den till 76 grader varefter den kyls ner igen.

Musten bör njutas kall.

Innehåll: 100% rena och friska äpplen från traktens privatpersoner och odlare runt Österlen i Skåne. Utan tillsatser bara varsamt pastöriserad för hållbarhetens skull.