Svartkål stjälkar, 250g

  • SEK 14,75

Jämförelsepris: 59kr/kg Svartkål är en grönkålsvariation med en lång tradition i det italienska köket, särskilt i Toscana. Den är också känd som toskansk g

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

Jämförelsepris: 59kr/kg 

Svartkål är en grönkålsvariation med en lång tradition i det italienska köket, särskilt i Toscana. Den är också känd som toskansk grönkål, italiensk grönkål, och som toscansk palm, och växer i långa blad, som grönkål. Svartkålen är dock något mörkare, mer blågrön, och mjukare än grönkål. Svartkålen är sprängfylld av näringsämnen som lutein (viktigt för ögonen), B-, K-, A- och C-vitamin. Svartkålen är också fiberrik och innehåller mineralerna magnesium, järn och kalcium.

Kan användas i all typ av matlagning. Ex. soppa, pajer, smörstekt, smoothies. Svartkål behöver hettas upp för att den goda smaken och fina konsistensen ska komma till sin rätt. Den passar utmärkt i rustika soppor eller fräst med vitlök som ett grönt tillbehör. Pinjenötter och parmesan är gott till. 

Tillagning: Börja med att skölja stjälkarna. Vid tillagning som soppa, pajer, mm dras bladen av den tjocka stjälken och hacka efter egna önskemål. Kasta inte stjälken. Den kan skäras i bitar och kokas som andra grönsaker. Ska svartkålen användas till smoothie räcker det att hela stjälken grovhackas innan den mixas. Den är också god att woka med andra grönsaker eller förvälla lätt, strimla och blanda ner i en matig sallad med grönsaker och gärna någon sötsyrlig frukt.

Kan frysas in efter att den blancherats (snabbt kokats i lättsaltat vatten). 


Näringsvärde per 100 g 

Energi (kcal) 40 kcal, 170 kJ
Fett 0.7 g, Varav mättat fett 0 g
Kolhydrat 3.2 g, Varav socker 2.1 g
Fiber 3.7 g
Protein 3.4 g
Salt 0.1 g 

Ca 250 g, vikten justeras till verklig vikt när vi packar din order.