Spettkaka bitar Original

  • SEK 49,00

Spettkakan ett måste på det skånska festbordet! Spettkaka i bitar räcker till ca 2-4 personer.Ingredienser: ÄGG, socker, potatismjöl, SKUMMJÖLKSPULVER, sur

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

Spettkakan ett måste på det skånska festbordet! 

Spettkaka i bitar räcker till ca 2-4 personer.

Ingredienser: ÄGG, socker, potatismjöl, SKUMMJÖLKSPULVER, surhetsreglerande medel, citronsyra och E500, förtjockningsmedel E466 och E412 

Spettkaka är en festkaka, som har anor från 1600-talet, i Danmark som Skåne då tillhörde. Kakan kom till Skåne via så kallade vandrande gesäller som sedermera bosatte sig i Skåne.

Under början på 1900-talet blomstrade Spettkakan igen, då på de stora gårdarna när så kallade ”päregille”, ”höstagille” etc. anordnades. Alla som hade hjälpt till med arbetet på gården bjöds in. Det kunde vara flera hundra personer. Pigorna på gårdarna gjorde då sin egen ”Spiddekaga”, ingredienserna som består av ägg, socker och potatismjöl klickades på ett spett som rullade över öppen eld i spisen.

Ju större Spettekaka man bakade desto finare blev festen, som alla talade om efteråt.

I mitten på 1900-talet anammades Spettekakan på nytt, då till t.ex. bröllop, begravningar, födelsedagar etc. Det var då små renodlade bagerier och som finns än i dag på orter i Skåne. I dag beställer man Spettekaka även till konfirmationer och till studentexamen.

Spettekakan är numera EU skyddad, vilket innebär att kakan endast får tillverkas i Skåne.

Texten hämtad från Kristianstad Spettkaksbageri.