Gurka 'Delikatess', Fröbanken

  • SEK 36,95

En tidig och högavkastande sort för frilandsodling eller växthus. Delikata gurkor som används färska eller inlagda, de är helt bitterfria har ett tunt och knott

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

En tidig och högavkastande sort för frilandsodling eller växthus. Delikata gurkor som används färska eller inlagda, de är helt bitterfria har ett tunt och knottrigt skal.

Sort: Gurka 'Delikatess' / Cucumis sativus

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 

Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 10 frö


Odlingsråd för Gurka:
Att odla gurka är enkelt och dessutom blir resultatet så gott, det är få saker som slår en nyskördad gurka! Du kan odla i kruka, direkt i en jordsäck, på balkong, på friland, på altan eller i växthus. Förodla inte för tidigt då gurka är snabbväxande och tar snabbt upp en stor yta.

Gurkfröerna förodlas inomhus, sådd sker i planteringsjord. Täck sådden med genomskinlig plast eller använd minidrivhus för jämn fukt och värme. Låt gro vid ca 25 grader, efter groning 16-20 grader. Avhärda och utplantera efter sista frost. För att få fler gurkor så kan man ta bort tillväxtpunkten (man klipper av plantan så att den inte kan växa mer uppåt) efter 5-7 blad och binder upp sidoskotten. Odlas på varmt frilandsläge eller i växthus. Skördas efterhand och ätes färska.

Sådjup: 1-2 cm
Grotid: 5-15 dagar vid 25°C
Radavstånd: 100 cm
Plantavstånd: 100 cm
Växtläge: sol
Såperiod: feb-juni
Skördeperiod: juni-sep
Årighet: ettårig
Engelskt namn: Cucumber


Sådd av frö: Så frön inomhus i april, sår du dem för tidigt blir plantorna lätt för långa och gängliga då de får för lite ljus. Om man ska odla gurkan inomhus under hela plantans liv så spelar det ingen roll när man sår så länge det finns tillgång till nog med solljus eller extra belysning. Fröerna gror snabbt vid rätt temperatur och växer sedan väldigt fort.

Plantera varje frö i varsin kruka med såjord, de är känsliga för förflyttning och omplantering så ett frö per kruka är bäst. Små krukor eller pluggar är bra och enkelt att få ut plantan ur, men vad som helst fungerar bara det finns hål i botten. Ställ sådden vid ca 25 grader. När de kommit upp ska de stå svalare, ca 15-20 grader, och få mycket ljus. Om ni sår tidigare än april så använd växtbelysning, annars brukar ljuset från fönstren räcka i slutet på april.

Omplantering: När plantorna har kommit upp och fått ett till två riktiga blad så ska ni plantera om dem i gödslad jord. Här måste man vara försiktig då gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta, vilket betyder att om rothalsen blir fuktig eller sitter lågt i krukan ruttnar stjälken och hela växten dör snabbt. Plantera alltid era gurkor som på en liten kulle i mitten och vattna alltid runt om kullen så det inte kommer vatten på rothalsen.

För den otålige: Orkar man inte plantera och vill hålla odlingen enkel så kan man sätta gödslad jord i botten på en kruka, och överst sätta ett lager med såjord för fröet att gro i. Resultatet blir kanske inte lika bra men det är lite enklare.

Utplantering: Nu kan du välja hur du ska odla dina plantor.

Avhärdning: När risken för frost är helt över kan ni börja avhärda era plantor för utplantering och det är dags att förbereda deras krukor eller växtplatsen.

Avstånd: Välj stora krukor på minst 10 L, varje gurka ska ha en egen kruka. Planterar du i växthus eller på friland, tänk på att den lilla plantan kommer att växa sig stor och ta över allt annat så ge den nog med plats!

Tips: Gurkplantor älskar kogödsel, har du en bonde i närheten så brukar de ge bort lite gratis! Annars finns det att köpa färdiga påsar, välj gärna ekologiskt! Gurkor har ett stort kaliumbehov och om man bara gödslar med kväve får man istället mycket blad och lite gurkor. Kalium är fruktfrämjande när det gäller grönsaker och blommor och kväve är tillväxtfrämjande när det gäller bladmassa. Vi använder nässelvatten som gödsling under växtperioden.

Odlar du i stor skala kan det vara bra att separera tomat och gurkplantor. Bra att veta är att gurka generellt är mer krävande vad gäller värme och hög luftfuktighet än tomater, och även känsligare för temperaturväxlingar och drag.

Glöm inte att plantera dem som på en kulle för att förhindra rothalsröta!

Gurkor kräver någon form av uppbindning då de slingrar sig och "tar tag" i allt de hittar. Sätt ner störar eller pinnar vid plantering i de permanenta krukorna. Se till att binda upp gurkan ordentligt allt eftersom den växer. Man kan låta gurkorna växa fritt utan beskärning om man vill. Annars kan man toppa plantan efter ca 6 blad och sen binda upp sidoskotten. Då får man lite mer kontroll på alla skott och gurkor.

Inomhus: Använd en parthenocarp sort (behöver inte pollinering för att ge frukt) av gurka och så dem precis som i stegen ovan. Använd stora krukor och plantera varje gurka i varsin kruka. Även här gäller kogödsel, med fördel den på påse för att slippa lukten inomhus, välj gärna ekologiskt. Det som är skillnaden är att ni som odlar inomhus måste hitta en bra plats med mycket ljus eller använda er av växtbelysning. Använd gärna en luftfuktare i rummet så trivs gurkorna ännu mer. Här kan det även vara på plats med att man beskär gurkorna som i steget ovan för att få lite mer kontroll på dem. De behöver också någon form av uppbindning, man kan dra snören från taket eller gardinstången istället för att använda störar eller pinnar om man vill.

Skötsel: Gurkor kräver mycket vatten och mycket näring. Man ser ofta med en gång om gurkan står för torrt då de stora bladen slokar. Se till att ni vattnar regelbundet, jorden får inte torka ut helt! Gurkor är känsliga för klor, om ni har klor-rikt vatten försök använda regnvatten istället om det går. Täck gärna jorden med gräsklipp för att hålla fukten kvar i jorden. Efter några veckor i den nya jorden kan man börja gödsla. Använd ett gödsel som innehåller mycket kalium. På våren innehåller nässlor mycket kalium så gör en stor sats så har du att vattna med!

Skörd: Skörda gurkorna efterhand som de når önskad storlek. Låt dem blir för stora då skalet blir för tjockt och smaken försämras. Färska gurkor tål inte någon längre lagring, men inlagda eller syrade kan de sparas ett bra tag.