Enhetliga, täta och spröda knölar med smak av anis. Både stjälk och knöl används i matlagning. Fröna används som krydda i bland annat brödkrydda och curry. Går sent i blom.
Sort: Fänkål 'Sweet Florence' / Foeniculum vulgare
Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson.
Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan.
Portion: 80 frö
Odlingsråd för Sötfänkål:
Att odla fänkål är enkelt och den frösår sig om den trivs. Kan odlas i de flesta jordar men föredrar en väldränerad, kalkrik jord. Soligt läge. Höjden blir 70–250 cm, beroende på sort. Behöver inte förkultiveras.
Sådd: Så ytligt direkt på friland på senvåren på en varm och solig plats. Det är ingen idé att förkultivera eftersom fänkål är snabbväxande.
Tänk bara på att inte ha dill eller koriander i närheten av växtplatsen eftersom det då finns stor risk för korspollinering vilket bland annat innebär sämre smak.
Utvecklingstid: ca 80 dagar
Sådjup: 1-2 cm
Grotid: 10-20 dagar
Höjd: 40-60 cm
Radavstånd: 40 cm
Plantavstånd: 20 cm
Växtläge: sol-halvskugga
Såperiod: april-juni
Skördeperiod: aug-sep, fröerna skördas då frökapseln mognat, knölen senare och plantan skärs ner till vintern.
Årighet: flerårig
Härdighet: D
Engelskt namn: Fennel