Pumpa, Vinter 'Connecticut Field', Fröbanken

  • SEK 25,95

Frö till den traditionella amerikanska halloween-pumpan Connecticut Field som ger orangefärgade vinterpumpor som skördas vid 5-15 kg. Denna sort har ett lättarb

I lager.
Lagersaldo: 1
Dela

Frö till den traditionella amerikanska halloween-pumpan Connecticut Field som ger orangefärgade vinterpumpor som skördas vid 5-15 kg. Denna sort har ett lättarbetat skal som passar utmärkt för att skära ut detaljerade mönster i. Smaken är utmärkt och denna sort passar bra för matlagning, pumpapajer, bakning och desserter. 

Amerikansk kulturarvssort som odlades av nybyggarna i New England redan för flera hundra år sedan.

Sort: Vinterpumpa 'Connecticut Field' / Cucurbita pepo

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 


Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 10 frö


ODLINGSRÅD:
Förodla inomhus i såjord i april-maj. Direktsådd kan ske på växtplatsen när nattemperaturen håller minst 10 grader. Bra med vatten och gödsel gynnar ger många stora pumpor. Tål ej frost. 

Gödsla och vattna! Så de stora fröna i krukor, två frön i varje, och låt dem stå varmt. Alla i det här släktet gillar värme, drivbänk och fiberduk är räddningen i vårt land. Det krävs mycket näring och vatten för att de ska kunna växa snabbt och bli stora. Gödsla och vattna är alltså knepet bakom en lyckad skörd. 

SKÖRD: Pumporna är skördeklara när skalen är hårda och en varm nyans av orange framtröder. Om en lätt nattfrost dödar vinstockarna är pumporna redo att skördas. Pumporna skadas av kraftig frost, man kan skörda pumporna även om de inte skiftat färg då de kan eftermogna inomhus. Skär av pumporna från rankan med en sekatör, lämna kvar cirka 7-8 cm av stjälken. 

Låt pumporna vara i sol i en vecka för att få tjockare skal, om det blir för kallt ute kan detta göras inomhus. Förvara pumpor på en sval torr plats för längst hållbarhet. Om pumpan ska karvas så kan man ta tillvara på fruktköttet till matlagning och rosta fröna för ett gott mellanmål. 

Sådjup: 2-3 cm
Grotid: 5-15 dagar
Ranklängd: 200-300 cm
Radavstånd: 50-80 cm
Plantavstånd: 90-130 cm
Växtläge: sol
Såperiod: april-juni
Skördeperiod: aug-frost
Odlas som: ettårig