Märgärt 'Örshult', Fröbanken

  • SEK 45,95

Frö till ’Örshult’, som är en märgärt som blir 150-180 cm hög och har ett kraftigt växtsätt. Den är medeltidig och baljorna är korta raka och knubbiga. Ärterna

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

Frö till ’Örshult’, som är en märgärt som blir 150-180 cm hög och har ett kraftigt växtsätt. Den är medeltidig och baljorna är korta raka och knubbiga. Ärterna är vid plockmognad mjälla och söta med kraftig grön färg. De mogna fröna är gröngula-gula och skrynkliga. 

Historia: Örshultaärten kommer från Maj-Britt Franzéns mormor Emma som var född 1865. Emma odlade dem på gården Örshult i Dalhem i Småland. Familjen flyttade sedan till Sandstugan i Värna där de fortsatt att odla ärten. Man använde enbuskar för att stötta ärterna. På hösten togs störarna upp och ställdes i skogsbrynet. Ärterna såddes varje år. Från början konserverades de, senare frös man i dem.

Sort: Märgärt 'Örshult' / Pisum sativum (Märgärt-Gruppen)

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 

Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 15 frö


ODLINGSRÅD:
Ärterna sås när jorden börjar bli varm. Plantorna behöver stöd, de kan under gynnsamma förhållanden bli mycket kraftiga. De omogna men svällda baljorna plockas efterhand under senare delen av juli och första delen av augusti. Därefter spritas ärterna och tillagas omgående genom snabb kokning. De går utmärkt att djupfrysa. 

Sådjup: 2-3 cm
Grotid: 5-15 dagar
Höjd: 150-180 cm
Radavstånd: 35-50 cm
Plantavstånd: 5-8 cm
Växtläge: sol
Såperiod: maj–juni
Skördeperiod: juni-sept
Odlas som: ettårig