Loofah, svampgurka 'Luffagurka', Fröbanken

  • SEK 35,95

Frö till Luffgurkan, som är en riktigt rolig och användbar sort att odla. Efter skörd så torkas denna för att användas som en tvättsvamp, badsvamp, disksvamp, t

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

Frö till Luffgurkan, som är en riktigt rolig och användbar sort att odla. Efter skörd så torkas denna för att användas som en tvättsvamp, badsvamp, disksvamp, tvålhållare eller liknande. Absorberar fukt väldigt bra. Luffa torkar upp väldigt snabbt och är bara att skölja ur för rengöring. Om man vill kan man koka den eller köra i mikron för att sterilisera den emellanåt.

Plantan får långa rankor och gula blommor. De mogna frukterna torkas och kärnas ur för att sedan användas som tvättsvampar. Odlas bäst mot spaljé, staket eller uppbindes.

Sort: Svampgurka 'Luffagurka' / Luffa aegyptiaca

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 

Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 8 frö


ODLINGSRÅD:
Luffagurka ns frö har ett hårt skal som behöver hjälp för att gro. Man kan klippa av lite av hörnet på fröna med en nagelsax för att vattnet ska tränga in i fröet, väcka det och påbörja groningsprocessen. Man kan sedan blötlägga fröna i 8-12 timmar inlindade i papper vid rumstemperatur för att sedan lägga dem i en plastpåse vid 27-30*C för att nå optimalt gronings-resultat. De brukar vid 30*C gro redan efter några få dagar och man kan sedan plantera fröna med groddarna nedåt i såjord som blandats med perlite. Täck lätt med jord och vattna med sprayflaska eller underifrån med bevattningstråg eller bricka med bevattningsmatta och låt jorden suga åt sig vatten. Sådden ska sedan hållas fuktig men inte dränkas. 

När fröna grott och blad har börjat växa krävs minst 6h med ljus per dag. Växtbelysning är särskilt viktigt om man sår fröna tidigt eller har ont om ljusinsläpp. 

Förkultiveras inomhus februari-april. Observera att luffagurkor kräver jämn och ihållande värme, eventuellt kan man använda sig av en värmematta när de ska gro. 

Plantera i krukor med 1 frö i varje. Utplanteras i växthus eller efter avhärdning på varmt utomhusläge när frostrisken är över. Bind upp mot spaljé eller liknande. Ge rikligt med vatten och gödning. 

Sådjup: 1-2 cm
Grotid: 10-20 dagar
Höjd: 30-40 cm
Radavstånd: 60-80 cm
Plantavstånd: 200-300 cm
Växtläge: sol
Såperiod: mars-april
Skördeperiod: aug-sept
Odlas som: ettårig