Tomat, Päron 'Red Pear', Fröbanken

  • SEK 39,95

Frö till en odlingssäker och lättodlad sort som ger stora skördar av lätthanterliga röda päronformade tomater. 'Red pear' är en populär kultursort från tid

I lager.
Lagersaldo: 1
Dela

Frö till en odlingssäker och lättodlad sort som ger stora skördar av lätthanterliga röda päronformade tomater. 

'Red pear' är en populär kultursort från tidigt 1800-tal. Plantan har ett kraftigt växtsätt och ger stor skörd av röda, päronformade körsbärstomater med en söt och mild tomatsmak. 

Denna sort är en given sort i vårt tomatväxthus! Plantan växer sig till 2-2.5 meter om man ger den utrymme, är väldigt enkel att hantera. När vi planterar den så sätter vi ett snöre från marken upp till taket och allt eftersom den växer så snurrar vi plantan längst snöret. Skörda allt eftersom, nya tomater kommer hela tiden fram till frost.

Sort: Tomat 'Red Pearshaped' / Solanum Lycopersicum

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 


Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 10 frö


ODLINGSRÅD

SÅDD: Plantera dina frön i en liten kruka med jord på högst 0,5-1 cm djup inomhus 7-8 veckor innan utplantering. Februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Lagom temperatur för att gro är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter att de kommit upp, gärna i ett rum som håller 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något för att vänja inför utplantering. 

UTPLANTERING: Innan utplantering är det bra att avhärda plantorna, det betyder att man vänjer dem med att vara ute i vind och svalare temperaturer. Ställ ut på dagen och ta in på kvällen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och nattemperaturen är över 7°C. Plantera ut tomatplantorna något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så för stora plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater blir ofta gängliga och ger dålig skörd så ha inte för bråttom med sådden. Om du inte har tillgång till extrabelysning och möjlighet att reglera temperaturen däremot så kan du börja tidigare för en tidigare skörd. Det kan vara bra att förbereda för uppbindning av tomaterna redan nu innan de blir för stora. 

AVSTÅND: Tomater trivs generellt sett med ett avstånd på 35-55 cm. Busktomater planteras gärna med mer utrymme än så. 

SKÖRD: Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus, helst på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Plockas bladen bort så kan hela plantan hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar eller hela utan förvällning för kommande såser och grytor. Att göra egna krossade tomater som kokas och förvaras konserverade eller fryst och är otroligt gott, en självhushållares dröm! 

Sådjup: 0,5 cm
Grotid: 5-15 dagar vid 22-25°C
Höjd: 150-200 cm
Radavstånd: 50 cm
Plantavstånd: 50 cm
Växtläge: sol
Såperiod: feb-april
Skördeperiod: juni-okt
Odlas som: ettårig