Pumpa, Tefat 'Mix', Fröbanken

  • SEK 29,95

En squash-variant med ett spännande utseende som påminner om små ufon eller flygande tefat, dessa kallas även för tefatspumpa. Tefatspumpa är en spännande

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

En squash-variant med ett spännande utseende som påminner om små ufon eller flygande tefat, dessa kallas även för tefatspumpa. 

Tefatspumpa är en spännande variant av squash som ger plantorna med ett kompakt och buskigt växtsätt, de kan odlas i större krukor eller direkt i jorden. Frukterna kan skördas efterhand när de är omkring 5-10 cm i diameter. 

De små frukterna passar fint att äta råa eller tillagade. Frukterna har ett vitt fruktkött med en smak som påminner lite om gurka och svamp, utmärkt att steka upp i lite smör tillsammans med vitlök och örtsalt. Ett snabblagat tips är att skära stora skivor som penslas med en färdig grillmarinad för att tillagas i stekpannan eller på grillen. En perfekt sort för att fylla och ugnsbaka. Vi hackar upp och fryser in frukterna som vi inte hinner äta upp under sommaren och det funkar superbra att använda i grytor och liknande under vinterhalvåret. 

Skörda frukterna regelbundet så fortsätter plantorna att producera nya frukter.

Sort: Tefatspumpa 'Mix' / Cucurbita pepo

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 


Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 8 frö


ODLINGSRÅD:
Så och förodla inomhus i planteringsjord, sådd kan ske i april-maj. Så ej för tidigt då gurkväxter är snabbväxande och tar snabbt upp mycket plats, de kan inte planteras ut innan det är nog varmt. Täck sådden med genomskinlig plast med lufthål i eller använd minidrivhus. 

Låt sådden stå vid ca 25 grader för att gro, efter groning kan den stå svalare, vid ca 20 grader och ljust. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Kan även direktsås när jorden blivit uppvärmd. Varmt uteläge eller drivbänk. Täck gärna med fiberduk. 

Sådjup: 2-3 cm
Grotid: 6-14 dagar vid 25°C
Radavstånd: 100 cm
Plantavstånd: 70 cm
Växtläge: sol
Såperiod: april-juni
Skördeperiod: juli-okt
Odlas som: ettårig