Kålrot 'Wilhelmsburger', Fröbanken

  • SEK 29,95

Frö till kålroten är en stor favorit hos oss, ger stora rötter med underbart konsistens och smak! Förr en vanlig gröda som nu börjat hitta tillbaka till det nor

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

Frö till kålroten är en stor favorit hos oss, ger stora rötter med underbart konsistens och smak! Förr en vanlig gröda som nu börjat hitta tillbaka till det nordiska köket, särskilt inom vegetarisk matlagning. 

Wilhelmsburger är en tysk kultursort från år 1935. Kålroten är en lättodlad rotsak, tålig och anpassad för vårt nordiska klimat. Det engelska namnet är just "Swede" då rovan ursprungligen kommer från norden, i USA och Frankrike kallas rovan för "Rutabaga" som ursprungligen är en svensk benämning. 

Wilhelmsburger anses ha den bästa i smak och kvalitet med sitt krämiga, gyllengula fruktkött. De stora runda rötterna har ett slätt gul-grönt skal, med kött som är fast, mört och fritt från all bitterhet. Kan ätas rå eller tillagad. 

'Wilhelmsburger' är ett framtagen av Wilhelmsburger Hartmann, speciellt framtagen för sina goda egenskaper vid matlagning.

Sort: Kålrot 'Wilhelmsburger' / Brassica napus

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson.
Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 375 frö


ODLINGSRÅD:
Direktsådd kan ske på friland från att jorden reder sig och framåt. Vattna jorden innan sådd och håll sedan fuktigt under hela grotiden, vattna vid behov. Förodling kan även ske inomhus under mars-april för utplantering efter sista frost. Fiberduk skyddar mot skadeinsekter. 

Om man ska lagra rötterna så räcker det att så dem i juni och de ska sedan skördas så sent som möjligt på hösten. Rötterna tål lite nattfrost men låt dem tina upp ordentligt innan skörd. 

Sådjup: 1 cm
Grotid: 5-15 dagar
Höjd: 40-50 cm
Radavstånd: 50 cm
Plantavstånd: 20 cm
Växtläge: sol
Såperiod: mars-juni
Skördeperiod: juni-okt
Odlas som: ettårig