Majrova 'Purple top white globe', Fröbanken

  • SEK 25,95

Frö till en kulturarvssort från år 1880. Snabbväxande sort med krispiga vita rötter med lila-röd topp. med mild smak. Gammal, frisk sort som kan stå länge och ä

I lager.
Lagersaldo: 1
Dela

Frö till en kulturarvssort från år 1880. Snabbväxande sort med krispiga vita rötter med lila-röd topp. med mild smak. Gammal, frisk sort som kan stå länge och är utmärkt för lagring. Roten är god att koka, ugnsbakad, i puréer eller syrningar. Bladen är goda att äta som sallad. Majrovan var förr i tiden en basvara i norden. Den är rik på c-vitamin och kan skördas tidigt.

Historik: Majrovan sägs ha sitt ursprung i Afghanistan eller Pakistan, där odlades majrovan ursprungligen för sina oljerika frön, dess olja ska ha bland annat ha använts för att hålla igång lampor i Europa från 1200-talet framåt. Roten fick sedan en enorm popularitet bland romarna och senare i Nord- och Västeuropa under 1600- och 1700-talen. Idag är majrovan på tillbakagång då det är en tidig och rikgivande rotsak som kan skördas från maj och in mot hösten.

Sort: Majrova 'Purple Top White Globe' / Brassica rapa (Rapifera-gr.)

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 


Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 300 frö


ODLINGSRÅD: Sås direkt på friland när att jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt när de gror. Så gärna i omgångar för tillgång hela säsongen. Fiberduk skyddar mot skadeinsekter. Skördas när rovorna är ca 5-8 cm. Utvecklas bäst på mullrik jord. 

Sådjup: 2-3 cm
Grotid: 6-14 dagar vid 25°C
Höjd: 80 cm
Radavstånd: 90-130 cm
Plantavstånd: 40-80 cm
Växtläge: sol
Såperiod: april-juni
Skördeperiod: juli-okt
Odlas som: ettårig