Luktärt 'Spencer Leamington', Fröbanken

  • SEK 35,95

Frö till denna ovanliga luktärt av spencer-typ som ger stora lila blommor som doftar underbart. Sorten har långa stjälkar som passar utmärkt till snitt. Odlas m

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

Frö till denna ovanliga luktärt av spencer-typ som ger stora lila blommor som doftar underbart. Sorten har långa stjälkar som passar utmärkt till snitt. Odlas mot spaljé eller liknande stöd då den är högväxande och blir upp emot 250 cm hög. 

Historia: Luktärten är av Spencer-typ vilka härstammar från sorten "Prima Donna" som introducerades av Henry Eckford år 1896. Sorten utvecklades sedan vidare av Silas Cole, en trädgårdsmästare som arbetade för familjen Spencer på Althorp Park, Northamptonshire, detta var familjehemmet till Prinsessan Diana (of Wales). Cole odlade och förädlade Henry Eckfords sorter och 1900 triumferade han när en av hans sorter gav ännu större blommor och en vågig kronbladskant. Den var knallrosa och enorm; Cole döpte den till "Countess Spencer". Han ställde ut sorten på National Sweet Pea Societys första utställning, på Royal Aquarium 1901 och sedan dess har Spencer-sorterna vuxit vidare. 

Spencer-sorterna har en underbar färgskala, långa stjälkar, väldoft och är de mest uppskattade av utställnings-sorterna. De ger vanligtvis fyra blommor per stam. Plantorna har en höjd på till 180-300 cm.

Sort: Luktärt 'Spencer Leamington' /Lathyrus odoratus

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson.
Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 30 frö


ODLINGSRÅD:
Luktärter kan sås direkt på friland eller försås inne för tidigare blomning och längre säsong. 

Bor man i zon 1-2 kan fröna direktsås i jorden från mitten av april, i andra delar av landet bör man vänta ytterligare några veckor eftersom de små plantorna inte klarar av långa perioder av nattfrost. Vid frostrisk så skyddas skotten enkelt med fiberduk eller liknande. 

Ev. förodling sker fem veckor före utplantering, lagom brukar vara i mars-april i större delen av landet, i de sydligaste delarna kan man starta redan i februari. 

Luktärt-plantor har lång och känsliga rötter så använd en lite djupare kruka så slipper du störa de späda plantorna med för tidiga omplanteringar. Fyll halva krukan med planteringsjord och resten med såjord. Plantera luktärterna på 1 cm djup, täck och vattna. 

Luktärter gror bäst vid 18-20 grader men sen föredrar de att stå i ett svalt rum med mycket ljus. Har du växtbelysning är det toppen. Om rummet är för varmt och belysningen svag blir plantorna smala, långa och rangliga. 

Sådjup: 2 cm
Grotid: 10-30 dagar vid 18-20°C
Höjd: 180 cm
Radavstånd: 20 cm
Plantavstånd: 15 cm
Växtläge: sol
Såperiod: april-juni
Skördeperiod: juni-sept
Odlas som: ettårig