Gråärt 'Puggor från Ballingslöv-Glimåkra', Fröbanken

  • SEK 45,95

Frö till en sort som är mycket högväxt och kraftig. Blommorna är stora. Baljorna är korta, lite breda och något kantiga. De mognar sent. Fröna är stora och lite

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

Frö till en sort som är mycket högväxt och kraftig. Blommorna är stora. Baljorna är korta, lite breda och något kantiga. De mognar sent. Fröna är stora och lite buckliga, färgen är gulbrun, ibland något rödaktig. Fröna saknar prickar eller marmorering men har ett tydligt svart fröärt. Ett annat sortnamn är "Ballingslöv-Glimåkra". 

Historia: Sorten har gått i arv i familjen Stjärnqvist i trakten av Ballingslöv och Glimåkra i Skåne minst sedan 1950-talet. Den har främst sparats för sin speciella smak och har i familjen ätits som märgärt med en klick smör. Sorten kan dock ha en lång odlingshistoria i trakten och troligen har även de mogna fröna använts till mat och foder. Sorten utmärker sig genom sitt kraftiga växtsätt och stora vackra blommor.

Sort: Gråärt 'Puggor från Ballingslöv-Glimåkra' / Pisum sativum (Foderärt-gr.)
Ursprung: Skåne

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson.
Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 20 frö


ODLINGSRÅD:
Sås när jorden reder sig. ’Ballingslöv-Glimåkra’ blir upp till 2 meter hög och behöver stöd. Samodling med spannmål är lämpligt om odlingen sker på åker. I trädgården används hönsnät eller störar. Mognaden är utdragen och därför kan det vara bra att skörda hela plantorna för eftertorkning och tröska först när alla ärtor är torra. 

Sådjup: 3-4 cm
Grotid: 5-15 dagar
Höjd: 200 cm
Radavstånd: 35-50 cm
Plantavstånd: 10-20 cm
Växtläge: sol, friland
Såperiod: april-juni
Skördeperiod: juli-sept
Odlas som: ettårig