Kokböna 'Mor Kristin', Fröbanken

  • SEK 45,95

Frö till ’Mor Kristin’, som är en buskböna med ganska höga plantor. Den blommar tidigt med ljusrosa nästan vita blommor. Baljorna är ljusgröna med röda strimmor

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

Frö till ’Mor Kristin’, som är en buskböna med ganska höga plantor. Den blommar tidigt med ljusrosa nästan vita blommor. Baljorna är ljusgröna med röda strimmor som får kraftigare färg vid mognaden. De fullmogna baljorna är trinda, långa och lätt böjda med utdragen spets och ger vanligen sex frön. Avkastningen är god. Bönorna är njurformade och spräckliga med rödfärgade fläckar på vit botten. Ibland blir bönorna nästan helt röda. 

Historia: Mor Kristin levde på ett litet torp utanför Kisa under tidigt 1900-tal. Hon odlade mycket, bland annat dessa kokbönor. När en granne gifte sig gav Kristin henne några bönor. Grannen odlade bönorna livet ut men hann också ge dem vidare till Fröuppropet, den inventering av köksväxter som gjordes i början av 2000-talet. När inventerarna ville veta mer om Kristin blev de inbjudna till en bönkväll i Västra Eneby församlingshem. Där hade hela bygden samlats för att prata om Kristinbönan och odling av bönor i trakten. Hembygdsföreningen hade också spårat upp ett barnbarnbarnsbarn till Mor Kristin som fick en påse bönor. Bönkvällen slutade med att prästen välsignade bönan.

Sort: Kokböna 'Mor Kristin' / Phaseolus vulgaris (Kokböna-gr.)
Sortens ursprung: Östergötland

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 


Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 15 frö


ODLINGSRÅD: Fröna sås när risken för frost är över. De kan sås tidigare men behöver då täckas och jorden måste vara varm. Fröna skördas i september när baljorna har torkat. Även fröna är känsliga för frost så vill man undvika skador ska plantorna täckas från slutet av augusti. Man kan också ta in hela plantorna när baljorna har börjat gulna för eftermognad. Tröskning görs när baljorna är helt torra. 

Sådjup: 3-5 cm
Grotid: 5-10 dagar vid 15-25°C
Höjd: 55-65 cm
Radavstånd: 10-15 cm
Plantavstånd: 35-50 cm
Växtläge: sol
Såperiod: maj-juni
Skördeperiod: juli-sept
Odlas som: ettårig