Kokböna 'Båstad', Fröbanken

  • SEK 45,95

Frö till ’Båstad’, som är en buskböna med ganska höga plantor. Den blommar tidigt med gräddvita blommor. Baljorna är gröna med röda strimmor som blir kraftigare

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

Frö till ’Båstad’, som är en buskböna med ganska höga plantor. Den blommar tidigt med gräddvita blommor. Baljorna är gröna med röda strimmor som blir kraftigare vid mognaden. De fullmogna baljorna är trinda, långa och lätt böjda med utdragen spets och ger vanligen sex frön. Sorten är bland de tidigaste och avkastningen är god. Bönorna är njurformade och spräckliga med brunfärgade fläckar på vit botten. Sorten är en lantsort och den bruna färgen varierar mellan de ingående linjerna. Ibland blir bönorna nästan helt bruna. 

Historia: Sorten kom till föreningen Sesam på 1990-talet från en medlem i Båstad. Hon berättade att hon fått bönan av en lantbrukare utanför Båstad och där hade den odlats i minst två generationer. Bönan hade odlats för att ha till julmat och odlades i en särskilt avsatt yta i spannmålsodlingen.

Sort: Kokböna 'Båstad' / Phaseolus vulgaris (Kokböna-gr.)
Sortens ursprung: Skåne

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson.
Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 25 frö


ODLINGSRÅD:
Direktsådd kan ske när all risk för frost är över. De kan sås tidigare, men behöver då täckas och jorden måste vara varm. Fröna skördas i september när baljorna har torkat. Även fröna är känsliga för frost innan de är helt mogna, så vill man undvika skador ska plantorna täckas från slutet av augusti. Man kan också ta in hela plantorna när baljorna har börjat gulna för eftermognad. Tröskning görs när baljorna är helt torra. 

Sådjup: 3-5 cm
Grotid: 5-10 dagar vid 15-25°C
Höjd: 90 cm
Radavstånd: 10-15 cm
Plantavstånd: 35-50 cm
Växtläge: sol
Såperiod: maj-juni
Skördeperiod: aug-sept
Odlas som: ettårig