Märgärt 'Mors stora', Fröbanken

  • SEK 45,95

Frö till Mors stora är en äldre svensk sort av märgärt. Plantorna är högt växande och ger stora gröna baljor som är välfyllda med stora gröna ärtor. Späda märgä

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

Frö till Mors stora är en äldre svensk sort av märgärt. Plantorna är högt växande och ger stora gröna baljor som är välfyllda med stora gröna ärtor. Späda märgärter kan ätas hela som sockerärtor. Fullmogna baljor spritas och ärtorna äts lätt kokta eller tillagade. 

’Mors stora’ är en märgärt som blir upp till två meter hög och har ett kraftigt växtsätt. Den är medeltidig och baljorna är något droppformade med ungefär sju frön i varje balja. Ärterna är vid plockmognad stora, mjälla och söta med kraftig grön färg. De mogna fröna är gröna eller gröngula och skrynkliga. 

Historia: Karin Anderssons mormor fick utsäde till denna märgärt då hon arbetade hos riksdagsman Pehr Jonsson i Broby i Skåne 1910. Sedan har ärten fortsatt att odlas av Karins moster i Värmland som delvis odlade den till försäljning.

Sort: Märgärt 'Mors stora' / Pisum sativum (Märgärt-gr.)
Ursprung: Skåne

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 

Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 20 frö


ODLINGSRÅD:
DIREKTSÅDD: Ärterna sås när jorden börjar bli varm. Plantorna behöver stöd, de kan under gynnsamma förhållanden bli mycket kraftiga. De omogna men svällda baljorna plockas efterhand under senare delen av juli och första delen av augusti. Därefter spritas ärterna och tillagas omgående genom snabb kokning. De går utmärkt att djupfrysa. 

Text: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/mors-stora.pdf 
Källa: Nygård, Lena och Matti Leino, 2013. Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna. Alnarp: SLU