Sockerärt 'Lokförare Bergfälts Jätteärt' , Fröbanken

  • SEK 45,95

’Lokförare Bergfälts jätteärt’ är mycket kraftig och hög. Den kan bli uppåt tre meter och har violetta blommor, rödaktiga bladfästen. Den får många mycket stora

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

’Lokförare Bergfälts jätteärt’ är mycket kraftig och hög. Den kan bli uppåt tre meter och har violetta blommor, rödaktiga bladfästen. Den får många mycket stora, söta och saftiga ärtbaljor. De blir tre cm breda och 15-20 cm långa och är något buckliga. De mogna fröna är ganska stora och är grågröna med svarta prickar. 

Historia: I början av 1940-talet fick Alida och Efraim Andersson frö av denna jätteärt från en lokförare Bergfält i Ludvika. När Alida och Efraim på 1970-talet flyttade ifrån sitt hus ville de att ärten skulle leva vidare och gav den till trädgårdsmästare Olle Ridelius i Vassbo. Han gav den i sin tur till föreningen Sesam. Hur lokföraren, som levde mellan 1890-1945, fick tag på fröerna är svårt att säga men det har funnits olika sorter av jättelika gråsockerärter sedan 1800-talet.

Sort: Sockerärt 'Lokförare Bergfälts Jätteärt' / Pisum sativum (Sockerärt-gr.)
Ursprung: Dalarna

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 

Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 10 frö


ODLINGSRÅD:
Ärterna sås när jorden reder sig. Plantan behöver stöd. Baljorna går bra att äta färska även när de vuxit sig rejält stora, men blir kanske allra godast lätt kokta med smör. 

Sådjup: 3-5 cm
Grotid: 5-15 dagar
Höjd: 200-250 cm
Radavstånd: 50 cm
Plantavstånd: 5-10 cm
Växtläge: sol
Såperiod: april-juni
Skördeperiod: juli-sept
Odlas som: ettårig