Tomat Piennolo 'Principe Borghese', Fröbanken

  • SEK 39,95

Frö till tomaten Principe Borghese, en användbar sort som kan ätas färsk, tillagad, soltorkad eller lagrad under vinterhalvåret. Jättefin att hänga upp inomhus

I lager.
Lagersaldo: 1
Dela

Frö till tomaten Principe Borghese, en användbar sort som kan ätas färsk, tillagad, soltorkad eller lagrad under vinterhalvåret. Jättefin att hänga upp inomhus för vinterlagring, gärna på en sval plats för skörd under hösten och vinterhalvåret. 

Detta är italienarnas favorit att göra soltorkade tomater av! I Italien kallas dessa "De Pomodorino del Piennolo" eller piennolotomater som lagras under vinterhalvåret. Tekniken är flerhundraårig och dessa tomater lämpar sig tomater med sitt tjocka skal, som låter dem lagras och bli godare med tiden. Piennolo är ett sätt i delar av Italien att vinterförvara färska tomater i klasar hängande i rep. 

Ju längre tomaterna lagras, desto mer koncentrerad blir smaken, och det går bra att äta dem även om de börjat skrumpna. Tomaterna håller sig färska länge tack vare det tjocka och krispiga skalet, men även för att vätskehalten är låg och sockerhalten hög. Därför är även köttet fast och vackert rött. Självklart kan man använda Principe Borghese som vilken annan tomat som helst i sallader och såser. 

Plantan är ger stora skördar, är högväxande och behöver stöd samt tjuvning. Sorten ger klasar av röda, ovala tomater som blir 4-5 cm stora. Trivs i växthus och på varma och soliga lägen utomhus.

Sort: Piennolotomat 'Principe Borghese' / Solanum lycopersicum

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 


Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 10 frö


ODLINGSRÅD

SÅDD: Plantera dina frön i en liten kruka med jord på högst 0,5-1 cm djup inomhus 7-8 veckor innan utplantering. Februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för frilandstomater. Lagom temperatur för att gro är 22-26°C. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter att de kommit upp, gärna i ett rum som håller 18°C. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något för att vänja inför utplantering. 

UTPLANTERING: Innan utplantering är det bra att avhärda plantorna, det betyder att man vänjer dem med att vara ute i vind och svalare temperaturer. Ställ ut på dagen och ta in på kvällen. Sätt inte ut tomaterna på friland förrän risken för nattfrost är helt förbi och natt-Temperaturen är över 7°C. Plantera ut tomatplantorna något djupare än vad de stått i krukorna och låt dem aldrig torka ut. Tomater bildar rötter på stjälken om den kommer under jord, så för stora plantor kan planteras liggande med bara spetsen över jord. För tidigt sådda och utplanterade tomater blir ofta gängliga och ger dålig skörd så ha inte för bråttom med sådden. Om du inte har tillgång till extra belysning och möjlighet att reglera temperaturen däremot så kan du börja tidigare för en tidigare skörd. Det kan vara bra att förbereda för uppbindning av tomaterna redan nu innan de blir för stora. 

AVSTÅND: Tomater trivs generellt sett med ett avstånd på 35-55 cm. Busktomater planteras gärna med mer utrymme än så. 

SKÖRD: Plocka tomaterna fullmogna och solvarma. Är det risk för nattfrost innan alla tomater hunnit mogna, går det bra att låta dem eftermogna inomhus, helst på ett mörkt och svalt (8-12°C) ställe. Plockas bladen bort så kan hela plantan hängas upp och ner inomhus och skördas efterhand. Gröna tomater kan läggas in, användas till marmelad eller stekas. Tomat kan också, liksom paprika och chilipeppar, frysas i bitar eller hela utan förvällning för kommande såser och grytor. Att göra egna krossade tomater som kokas och förvaras konserverade eller fryst och är otroligt gott, en självhushållares dröm! 

Sådjup: 0,5 cm
Grotid: 5-15 dagar vid 22-25°C
Höjd: 200 cm
Radavstånd: 50 cm
Plantavstånd: 50 cm
Växtläge: sol
Såperiod: feb-april
Skördeperiod: juli-okt
Odlas som: ettårig