Morot Gul 'Jaune du Doubs', Fröbanken

  • SEK 35,95

Denna citrongula morot är en fransk kultursort från 1800-talet. En gourmetsort med ett krispigt, saftigt fruktkött med mild, söt och rund smak som skiljer sig l

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

Denna citrongula morot är en fransk kultursort från 1800-talet. En gourmetsort med ett krispigt, saftigt fruktkött med mild, söt och rund smak som skiljer sig lite från de orangea morötterna. 

Allergivänliga; gula morötter innehåller inte beta-karotin vilket kan utlösa allergier hos överkänsliga. Den gula färgen i denna morot kommer istället från kommer från Lutein, en av flera karotener i morötter. 

Skördas tidigt som delikatess eller fullvuxen som vanlig morot, denna sort kan bli rejält stor utan att tappa i smak och konsistens. 

Utmärkt sort för vinterlagring. 

Historia: Gula morötter har odlats i Frankrike redan på 1600-talet. Denna sort finns beskriven som namnsort från mitten av 1800-talet. Introducerades i frökataloger år 1946 i Vilmorin-Andrieux-katalogen.

Sort: Gul Morot 'Jaune Du Doubs' / Daucus carota

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 


Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 750 frö


ODLINGSRÅD:
Så direkt på friland när jorden reder sig eller på senhösten för tidig vårskörd. Så och skörda efterhand hela säsongen. Sås mycket glest och uteslut helst senare gallring. Utvecklas bäst på mullrik jord. Trivs även i sandig jord men tillsätt näring/gödsel. Fiberduk skyddar mot skadeinsekter. Växla odlingsplats från år till år. Kupa för att förebygga gröna nackar. 

Ska morötterna lagras så skördas de så sent som möjligt, men innan tjälen. Växla odlingsplats från år till år. 

Sådjup: 1 cm
Grotid: 10-20 dagar
Höjd: 30 cm
Radavstånd: 20 cm
Plantavstånd: 2-6 cm
Växtläge: sol
Såperiod: mars-juni / okt-nov
Skördeperiod: juni-nov
Odlas som: ettårig