Grönkål 'Westland Autumn', Fröbanken

  • SEK 29,95

Frö till en frodiga och extremt tålig grönkål som ger stadiga plantor med mörkt gröna och krusiga blad med en utmärkt smak. Vid kallare temperaturer blir bladen

I lager.
Lagersaldo: 2
Dela

Frö till en frodiga och extremt tålig grönkål som ger stadiga plantor med mörkt gröna och krusiga blad med en utmärkt smak. Vid kallare temperaturer blir bladen sötare och utveckar en mörkare blå-gröna färg, allra godast är bladen efter några frostnätter. Sorten härstammar från Västeuropa och kan skördas under en lång period, från sommaren till vintern och ibland ända fram till nästa vår. 

Grönkål är en lättodlad, god och nyttig vintergrönsak. Bladen kan användas färska, tillagade eller torkade - man kan även förvälla och frysa in dem. 

Grönklålens plantor är även vackra att plantera i rabatten som kontrastväxt, de står sig dessutom fina långt in på vintern.

Sort: Grönkål 'Westland Autumn' / Brassica oleracea var. acephala

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 

Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 180 frö


ODLINGSRÅD:

FÖRODLING: Precis som med annan kål så kan man välja att förkultivera plantor inomhus, sådd sker då i såjord under mars-maj vid 20 grader under groning. Ställ sådden ljust och svalt efter groning. Avhärda och utplantera småplantorna tidigt på säsongen för en tidig skörd. Kan utplanteras tidigt i växthus med fiberduk. Täck med fiberduk vid behov även utomhus.

DIREKTSÅDD: Grönkål kan även sås direkt på friland från att jorden reder sig och framåt. Fiberduk eller kålnät skyddar mot skadeinsekter. Vi rekomenderar Turex som är ett biologiskt växtskydd som är godkänt inom ekologisk odling. 

SKÖRD: Grönkål skördas från augusti och fram till jul, skörda bladen underifrån så fortsätter plantorna att ge nya blad på toppen. Vid förodling kan skörd ske tidigare. Grönkål är absolut godast efter ett par frostnätter då det utvecklas en mild och söt smak. 

Sådjup: 0,5 cm
Grotid: 4-10 dagar vid 20-28°C
Höjd: 60-90 cm
Radavstånd: 50-60 cm
Plantavstånd: 50-60 cm
Växtläge: sol-halvskugga
Såperiod: april-juni
Skördeperiod: juli-dec
Odlas som: ettårig