Palsternacka 'White Gem', Fröbanken

  • SEK 25,95

Frö till en självhushållares favorit. En av vinterns bästa rotsaker med mild smak och bra skörd. Morotsformade och vaniljvita rötter. Tål kall och frusen jord o

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Dela

Frö till en självhushållares favorit. En av vinterns bästa rotsaker med mild smak och bra skörd. Morotsformade och vaniljvita rötter. Tål kall och frusen jord och övervintrar fint på de flesta platser utan att skyddas särskilt. Kan skördas under höst, vinter och vår. 

Passar till grytor. soppor och som ugnsrostad. God smak som passar ensam eller tillsammans med andra grönsaker och rotsaker. 

Goda lagringsegenskaper.

Sort: Palsternacka 'White Gem' / Pastinaca sativa

Unik fröpåse från Fröbanken med vackra illustrationer gjorda av Emma Jansson. 

Varje fröpåse har specifika odlingsråd och beskrivning på baksidan. 

Portion: 300 frö


ODLINGSRÅD:

Palsternackans fröer kan man så direkt på friland tidigt på våren när jorden reder sig. För en tidig vårskörd så kan man även så på senhösten, det ger en tidig vårskörd. Palsternackan kan övervintra i större delar av landet och kan skördas så länge de inte frusit fast i jorden/tjälen. 

Palsternacka har känsliga fröer som tappar grobarhet relativt snabbt, därför är det bra att se till att ha färska fröer vid sådd. 

Fröna gror vanligtvis på omkring 3 veckor, för att påskynda processen så kan man blötlägga fröna i vatten i ett dygn för att sedan låta dem torka lite innan sådd. Om man inte blötlägger fröerna så kan man vattna jorden kraftigt innan sådd eller välja att så fröerna sent på hösten när jorden håller mycket fukt, så isåfall fröerna precis innan tjälen. Låt inte jorden och fröna torka ut under groperioden. 

Vid gallring så kan man tillaga de små palsternackorna som en delikatess. Skörd av palsternacka bör ske så sent som möjligt, palsternackan växer som mest på hösten och smaken blir bättre efter lite frost. 

Om man vill lämna palsternackorna i jorden så kan man täcka över dem med ett tjockt lager halm eller liknande, då kan de skördas under hela vintern och våren i större delen av landet. Rötter som övervintrat i jorden bör skördas så snart tjälen gått ur jorden, om man låter dem växa igen blir de fort träiga och går i blom. 

Lämna kvar 2 cm av blasten och förvara rötterna svalt och fuktigt, helst i fuktig sand. Vid rätt förvaring i t ex en jordkällare eller stuka kan palsternackorna hålla sig hela vintern. 

Sådjup: 1-2 cm
Grotid: 10-30 dagar
Höjd: 40 cm
Radavstånd: 40-60 cm
Plantavstånd: 8-13 cm
Växtläge: sol
Såperiod: mars-juni / okt-nov
Skördeperiod: sept-mars
Odlas som: ettårig